Gedragskunde
Severinus heeft verschillende specialisaties in huis om mensen met een beperking te ondersteunen. Behandeling is gericht op cliënten met complexe problematiek. Deze problematiek kan voorkomen in de ontwikkeling, opvoeding, gedrag, psychosociaal functioneren, zintuiglijk functioneren en lichamelijk functioneren. Het doel van de behandeling is de kwaliteit van leven te verbeteren en de problematiek te verminderen, stabiliseren of voorkomen.
Afdeling Gedragskunde binnen Severinus bestaat uit verschillende vakgroepen: orthopedagogen, psychologen, gz-psychologen, consulenten, vaktherapeuten, logopedisten en een seksuoloog. Wanneer er sprake is van emotionele en psychosociale problemen biedt Severinus verschillende gedragstherapieën aan.
-
Gezinsbehandeling
Gezinsbehandeling is een vorm van intensieve pedagogische gezinsbehandeling waar je aan mee kan doen met het hele gezin. We helpen om opvoedkundige vaardigheden te versterken en de balans tussen draagkracht en draaglast binnen het gezin te herstellen.
-
Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) draait om dingen doen en ervaren. De kern van deze behandeling is lichaamsbeweging. Tijdens sport-, spel- en bewegingsactiviteiten kijken therapeuten naar denken, voelen en handelen. Het wel of niet goed zijn in sport, speelt geen rol. We geven deze behandeling vaak in een gymzaal, zowel individueel als in een groep.
-
Dramatherapie
Bij dramatherapie wordt gewerkt met doen alsof en situaties uit het echte leven. Dit wordt gedaan door bewegingsspel, rollenspel en theaterwerkvormen. Dramatherapie heeft te maken met expressie, jezelf laten zien, oefenen met ander gedrag, gevoelens leren kennen en verwerken van gebeurtenissen. Er wordt beroep gedaan op de directe relatie tussen denken, voelen en handelen.
-
Speltherapie
Bij speltherapie gebruiken therapeuten spel als middel om je cliënt te begrijpen en te helpen. De therapeut volgt hem of haar in het spel, beschrijft wat er gebeurt en speelt zelf mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van je cliënt, leert de speeltaal begrijpen en biedt op deze wijze ondersteuning bij het uiten en verwerken van problemen.
-
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en Reprocessing. EMDR kan helpen wanneer je klachten lijken samen te hangen met één of meer vervelende ervaringen, zoals een ongeluk, aanranding, pesterijen of een andere nare gebeurtenis. Deze ingrijpende gebeurtenissen worden door EMDR anders opgeslagen, waardoor problemen verminderen of zelfs verdwijnen.
-
Cognitieve gedragstherapie
Hoe je doet en wat je denkt, is van invloed op hoe je je voelt. Het oefenen van nieuw gedrag en het onderzoeken van gedachten kunnen helpen om emotionele problemen te verminderen of verdwijnen.
-
Seksuoloog
Wat moet je doen als iemand met je wil afspreken via social media? Hoe ga je met seks om als je een relatie hebt? Het is niet altijd makkelijk om met seksuele gevoelens om te gaan. Je cliënt kan daar dan ook vragen over hebben. Samen met de seksuoloog leer je seksuele behoeften en gevoelens kennen. De seksuoloog geeft informatie die passend is bij het ontwikkelingsniveau van je cliënt. En we creëren een veilige omgeving waarin positieve voorbeelden van seksualiteit worden besproken.