Zoeken
Menu

Severinus zet in op afbouw inzet ZZP’ers

Zorgorganisatie Severinus wil cliënten met een verstandelijke beperking passende én kwalitatief goede zorg en ondersteuning bieden. De arbeidsmarktkrapte vormt hierbij een grote uitdaging. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een sterke toename van ZZP’ers binnen de gehandicaptenzorg. Ook Severinus heeft de inzet van ZZP’ers verder zien toenemen en wil deze trend doorbreken.

Inzet ZZP’ers geen duurzame oplossing
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 streng letten op schijnzelfstandigheid van ZZP’ers. Dit heet de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Zzp’ers die in teamverband in roosters en onder aansturing van een leidinggevende werken, worden door de Belastingdienst gezien als schijnzelfstandige. Zowel zzp’ers als zorgorganisaties lopen hiermee (financiële) risico’s, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst boetes kan uitdelen. Raymond van Zoolingen, bestuurder van Severinus: “Logischerwijs willen wij als Severinus geen financiële risico’s lopen en mede daarom gaan we stevig ingrijpen met als doel het aantal ZZP’ers binnen Severinus af te bouwen. Tegelijkertijd is dit lastig omdat een minimale bezetting op locaties noodzakelijk is en de inzet van ZZP’ers hierin een oplossing biedt.”

Kwaliteit van zorg
“Met de toename van de inzet van ZZP’ers hebben we het aantal voorbeelden waarbij de continuïteit van de zorg in het gedrang kwam, zien toenemen. Met een vast team van zorgprofessionals kunnen we de kwaliteit van zorg bieden waar we als organisatie naar streven. We willen meer stabiliteit en rust voor zowel onze medewerkers als de cliënten. Cliënten hebben behoefte aan een bekend gezicht. Iemand die klein kan kijken en ziet wat er nodig is. We zijn als organisatie gebaat bij collega’s die zich met ons en de cliënten verbonden voelen. We zien en ervaren de toename van de inzet van ZZP’ers als een ongewenste ontwikkeling die we al jaren proberen tegen te gaan. Een ZZP’er kost bovendien meer dan een medewerker in vaste dienst. Dit komt omdat we per ZZP’er extra kosten betalen aan een bemiddelingsbureau.”

Stap voor stap afbouwen
“De verscherpte controle van de Belastingdienst op de wet DBA, bovenop de extra kosten die we betalen voor ZZP’ers en de invloed op de kwaliteit van zorg, maakt dat wij nu willen doorpakken en de inzet van ZZP’ers op een verantwoorde wijze stap voor stap willen afbouwen. Waar mogelijk zetten we geen ZZP’ers meer in, tenzij hierdoor de kwaliteit en continuïteit van zorg niet geborgd kan worden. We gaan op zoek naar alternatieven en zetten verschillende acties uit. Zo worden externe krachten vrijblijvend uitgenodigd om in gesprek te gaan over mogelijkheden om in dienst te komen bij onze organisatie. In de komende maanden willen we een eerste stap zetten. In 2025 gaan we daar mee door. We voelen ons hierbij gesterkt door collega organisaties die, ieder op hun eigen manier, ook in actie komen.“